Onlangs heb ik een training gevolgd voor het integreren van Primaire Reflexen: Rhythmic Movement Training (RMT)

Primaire reflexen zijn de start van de bewegingen van het kind. Deze beginnen al in de baarmoeder. Beweging is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Hoe meer beweging wordt gemaakt, hoe meer verbindingen in de hersenen worden aangelegd. Een baby leert vanuit reflexmatig bewegen gecontroleerd te bewegen. Het heeft dan ook alle vrijheid nodig om te bewegen, te ontwikkelen. Wanneer het vaak in het wipstoeltje of de Maxi-Cosy wordt gelegd, of in zo’n stoel op wieltjes, waarin je kunt leren lopen wordt gezet, heeft het minder bewegingsvrijheid en daarmee minder oefening en aanleg van de benodigde verbindingen in de hersenen. Een baby hoort zelf vanuit het op de vloer liggen te gaan rollen, kruipen, staan en lopen.

Wanneer één of meerdere reflexen niet goed worden geïntegreerd, kan het kind problemen krijgen op allerlei gebied. Denk hierbij aan dyslexie, ADHD, schrijfproblemen, problemen met begrijpen, lagere spierspanning, houdingsproblemen, coördinatieproblemen, gedragsproblemen enzovoorts. Deze problemen kunnen dus ook nog op latere leeftijd aanwezig zijn! Vaak hebben we dan wel leren compenseren, maar dat kost een hoop energie. Wat zou het fijn zijn als die energie voor andere dingen gebruikt kan worden!

Door alsnog de bewegingen die je als baby had ‘moeten’ maken te doen, werk je de reflexrestanten weg en kun je vrijer bewegen en handelen.

Verschillende reflexintegratietechnieken werken volgens een vastgesteld integratieprogramma, waar je één voor één de verschillende reflexen moet wegtrainen. RMT is anders! Hier wordt per persoon bekeken welke reflexen nog aanwezig zijn. Zo wordt alleen het nodige gedaan en ben je sneller waar je wilt zijn.

Wat ik helemaal mooi vind is het volgende:
Stress wordt opgeslagen in díe delen van de hersenen die nog niet worden gebruikt. Wanneer we die delen willen gaan gebruiken door nieuwe paden te leggen (RMT), kan het zijn dat we stress tegenkomen waardoor de specifieke functies van het brein niet gebruikt kunnen worden (bijvoorbeeld automatiseren). Met LEAP-technieken kunnen we de stress die we tegenkomen oplossen, zodat die specifieke functies ook gebruikt kunnen gaan worden.

Kortom een prachtige en krachtige combinatie van technieken!

Op naar relaxed schrijven, leren, praten, bewegen, doen… zijn!